Silldiplomati

Ett gediget bokverk som tar dig med på en resa ifrån nordligaste Island till Sydafrika. Nya recept, Reseskildringar, Osannolika möten…

En bok skriven av

Håkan Juholt och

Ted Karlberg.

”Världens äldsta anläggning för fermentering har hittats i Blekinge, utanför Sölvesborg. Den är nio tusen år gammal.”

“Sillen tar mig hem”

“En större utgrävning följde och till slut hade manfunnit drygt 200 000 fiskben …”

” Jag ville ha med mig det bästa av Sverige till mitt nya hemland där uppgiften var att representera Sverige.”

”När det är dags att börja rökningsprocessen blöter vi enris och även alspånen fuktas. Vi lägger på ordentligt med ved på glöden som torkat upp fisken så flammorna slår upp. Dessa kvävs snabbt när vi lägger på enris och alspån. Då bildas en tjock vit rök som doftar underbart i min näsa.”

Håkan Juholt

Författare

Ted Karlberg

Författare

”Det finns människor och så finns det människor. Jag gör inte skillnad på någon, som jag gör mellan sill och strömming, men vissa människor omges av ett ljus som är väldigt positivt och laddat. Med laddat menar jag att dessa människor inte dränerar inte dig, utan du uppfylls av glädje och energi efter ett möte med dem.

Jag har blivit välsignad med att känna en hel drös med just sådana människor och vill nu påstå att du som sitter med denna bok i ditt knä har en otrolig tur, för du skall få träffa några av dem i denna berättelse kring snapsen.”

4 hela urvattnade salta sillfiléer

Lag

1/2 liter vatten

1 dl ättiksprit (12%)

1/2 dl socker

Sås

2 dl senap

4 msk socker

4 msk vinäger

4 msk matolja

1/2 dl finhackad dill

TILLAGNING:
Skölj filéerna och låt dem rinna av. Blanda samman ingredienser till lagen.

Häll den över sillen och låt stå kallt en timme. Ta upp filéerna och skär dem

i bitar. Blanda samman ingredienser till såsen.

Lägg sill i en glasburk och häll såsen över.

Låt stå kallt ett dygn före servering.

359:-
359:-

Kontakta oss på info@baragordet.se